U bevindt zich hier : Startpagina » Wat is Yoga

Wat is Yoga

Achtergrond van yoga

Letterlijk betekent yoga “vereniging” of “verbinding”. Waarschijnlijk stamt de naam af van het Sanskriete woord Yuj, wat juk betekent. Een juk is een onderdeel van het tuig voor ossen of paarden dat het de dieren mogelijk maakt zware lasten te trekken. Bovendien verbindt het juk twee dieren, waardoor zij hun krachten letterlijk kunnen bundelen. Dit beeld past goed bij yoga; ook daar proberen wij onze krachten te verenigen: mannelijke en vrouwelijke energie, lichamelijk en geestelijk, binnen en buiten, boven en beneden.

Er zijn verschillende vormen van yoga, waarvan er enkele in het westen bekend zijn geraakt.
  • Rajayoga legt het accent op meditatie
  • Hathayoga is fysieke vorm van yoga
  • Karmayoga staat voor ego-loos handelen, de wet van oorzaak en gevolg
  • Bhaktiyoga stelt liefde en devotie centraal
  • Jnanayoga heeft te maken met kennis
  • Mantrayoga is een zingende yoga met woorden van kracht

De Hatha yoga is in het westen de bekendste vorm. Hatha is sanskriet voor zon (ha) –maan (tha), de oeroude symbolen voor lichaam en geest. Hatha werkt met mannelijke (zon) en vrouwelijke (maan) energie, waarbij je voortdurend zoekt naar een evenwicht tussen die twee tegengestelden.

Yoga betekent eenheid. Hatha yoga is een manier om lichaam en geest tot een eenheid te brengen.

Bij Hatha yoga maken we gebruik van verschillende lichaamshoudingen, die asana’s genoemd worden. Er zijn staande, liggende en zittende asana’s, zijwaarts, voorover- en achteroverbuigingen en evenwichtshoudingen. Daarnaast kun je werken aan omgekeerde houdingen zoals de bekende schouderstand en rust- en ontspanningsasana’s, die savasana worden genoemd. Elke oefening of groep van oefeningen hebben hun eigen heilzame effect.

Een ander belangrijk aspect van yoga beoefening zijn de ademhalingsoefeningen (Pranayama) en het mediteren (dhyana).