U bevindt zich hier : Startpagina » Yoga voor iedereen

Yoga voor iedereen

Yoga in de Westerse wereld

Nederland behoort tot de rijkste landen ter wereld. We zitten hier goed, zou je kunnen zeggen.
Maar door alle welvaart die de westerse wereld kent, zijn er ook steeds meer problemen zoals overgewicht en welvaartsziekten. Iets simpels als op de grond zitten zijn velen van ons totaal verleerd. Al gauw krijgen we pijn aan onze rug of schouders door een verkeerde houding. Nek- en rugklachten komen veel voor, de borstkas en buikholte vallen in elkaar en verkrommingen in ons lichaam beperken ons in onze bewegingsvrijheid. Organen kunnen daardoor niet optimaal functioneren. Dit kan leiden tot allerlei disfuncties en de vitaliteit wordt minder en minder. Slapeloosheid, hartkloppingen, spierpijn, hoofdpijn, aanhoudende vermoeidheid, vroegtijdige veroudering, slechte eetlust, verminderde weerstand, maag- en darmstoornissen kunnen zich aandienen. Yoga kan ons hierbij helpen.

Doordat de mens in zijn bewegingen vaak naar eenzijdigheid neigt ontstaan er in het lichaam blokkades. De energie kan niet vrij doorstromen en dit veroorzaakt ongemakken en ziektes. Het systeem van yogahoudingen activeert die achtergebleven gebieden. Het lichaam wordt lenig en soepel, de spijsvertering en de ademhaling worden bevorderd en door middel van ontspanningsoefeningen leer je lichamelijk en geestelijk te ontspannen. Dit alles heeft tot gevolg dat je je energieker gaat voelen omdat het evenwicht tussen rust en activiteit hersteld wordt.

Yoga is een van oorsprong oosterse methodiek, die in het westen bekend is geraakt in de twintigste eeuw. Hoewel yoga natuurlijk je lichaam traint, is het veel meer dan ‘gymnastiek’. Bij yoga werk je voortdurend gelijktijdig aan je geest en lichaam, om tot een harmonische eenheid te komen.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw lag de nadruk in het yogaonderwijs op ontspanning. Juist na de ellende van de oorlog was zachte ontspanning iets waar mensen op zaten te wachten, dacht men. Later ontstond pas de bewustwording dat het lichaam ook over intelligentie beschikt en dat lichaam en geest niet als gescheiden moet worden gezien. Tegenwoordig ligt het accent vaak anders. Mensen hebben verschillende redenen om aan yoga te doen. Yoga blijkt een goede manier te zijn om meer balans, eenheid en harmonie in je leven brengen, het is een manier om succesvol in het leven te komen staan. Het helpt bij verscheidene gezondheidsklachten en houdt je soepel.

Ook de filosofie achter de oefeningen krijgt steeds meer aandacht. Voor sommigen wordt yoga een manier van leven waarbij de oosterse denkwijzen een belangrijke rol gaan spelen. Achtergrond van yoga Letterlijk betekent yoga “vereniging” of “verbinding”. Waarschijnlijk stamt de naam af van het Sanskriete woord Yuj, wat juk betekent. Een juk is een onderdeel van het tuig voor ossen of paarden dat het de dieren mogelijk maakt zware lasten te trekken. Bovendien verbindt het juk twee dieren, waardoor zij hun krachten letterlijk kunnen bundelen. Dit beeld past goed bij yoga; ook daar proberen wij onze krachten te verenigen: mannelijke en vrouwelijke energie, lichamelijk en geestelijk, binnen en buiten, boven en beneden.

Er zijn verschillende vormen van yoga, waarvan er enkele in het westen bekend zijn geraakt. Rajayoga legt het accent op meditatie Hathayoga is fysieke vorm van yoga Karmayoga staat voor ego-loos handelen, de wet van oorzaak en gevolg Bhaktiyoga stelt liefde en devotie centraal Jnanayoga heeft te maken met kennis Mantrayoga is een zingende yoga met woorden van kracht De Hatha yoga is in het westen de bekendste vorm. Hatha is sanskriet voor zon (ha) –maan (tha), de oeroude symbolen voor lichaam en geest. Hatha werkt met mannelijke (zon) en vrouwelijke (maan) energie, waarbij je voortdurend zoekt naar een evenwicht tussen die twee tegengestelden.

Yoga betekent eenheid. Hatha yoga is een manier om lichaam en geest tot een eenheid te brengen. Bij Hatha yoga maken we gebruik van verschillende lichaamshoudingen, die asana’s genoemd worden. Er zijn staande, liggende en zittende asana’s, zijwaarts, voorover- en achteroverbuigingen en evenwichtshoudingen. Daarnaast kun je werken aan omgekeerde houdingen zoals de bekende schouderstand en rust- en ontspanningsasana’s, die savasana worden genoemd. Elke oefening of groep van oefeningen hebben hun eigen heilzame effect. Een ander belangrijk aspect van yoga beoefening zijn de ademhalingsoefeningen (Pranayama) en het mediteren (dhyana).